Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Otvorenje izložbe Marka Markovića OTOCI UTOPIJE

07.10.2022..19:00 - 21:00

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Marka Markovića OTOCI UTOPIJE u petak 7.10. u 19 h u Art radionicu Lazareti.
Opus „Otoci utopije“ nastao je kao rezultat desetogodišnjeg istraživačkog rada o samo-organiziranim društvima s fokusom na autonomne modele samoupravljanja lokalnih i međunarodnih zajednica, komuna, aktivističkih pokreta i umjetničkih organizacija. Nakon izložbe i predstvaljanja u Rojcu u Puli, izložba dolazi u dubrovačke Lazarete.
Marko Marković, umjetnički istraživač s intersom ka samoorganiziranim društvima koja koriste izvedbene umjetnosti kao strategije komunikacije prema javnom prostoru. Njegov rad istražuje performativnost kroz body art, happening, intervencije i akcije u javnom prostoru te društvene eksperimente kojima propituje poimanje identiteta.
Marković je diplomirao na odjelu slikarstva na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i magistrirao na odjelu umjetnosti i znanosti Sveučilišta Primjenjene Umjetnosti u Beču.
Tijekom umjetničke karijere izlagao je u Anthology Film Archives u New Yorku, ISCP-ju u New Yorku, The Kitchen u New Yorku, La Esmeraldi u Mexico Cityju, Biennale de Mediterranean u Solunu , Art Rotterdam, Künstlerhaus u Beču, Biennale of Contemporary Art u Moskvi, Prag Biennale i La Biennale u Veneciji.
Socijalne, ekonomske i egzistencijalne teme te pogled na poziciju umjetnika kao takvog i na njegovu ulogu u društvu, provlače se u pozadini niza radova Marka Markovića. Često je polazište u njegovim radovima revolt, etički stav umjetnika, i želja za društvenom promjenom.
„Otoci utopije“ rezultat su desetogodišnjeg istraživačkog rada o samo-organiziranim društvima s fokusom na autonomne modele samoupravljanja lokalnih i internacionalnih zajednica, komuna, aktivističkih pokreta i umjetničkih organizacija. Ovaj svojevrsni pregled samo-organiziranih društava osim što se bavi ne-hijerarhijskim društvenim modelima, prezentira performativne akcije odrđenih kolektiva kao djelovanja i komunikacije u javnom prostoru, te se bavi strateškim modelima suživota u navedenim društvima, od kojih svako ima viziju na koji način bi društvo trebalo izgledat i funkcionirati, te shodno tome stvara takozvane „Otoke utopije“.
„Otoci utopije“ ne odnose se samo na stvarne životne prostore, na različitim lokalitetima i pod različitim geo-političkim utjecajima, nego i na imaginarne prostore razmišljanja o budućim ekologijama.
Na otvaranju izložbe u Art radionici Lazareti publika će imati priliku vidjeti selekciju kratkih filmova i videa o samo-organiziranim društvima iz Ukrajine, Mexica, Austrije i Hrvatske koja Marković prati i stvara u svom istraživačkom rad. Imat ćemo priliku vidjeti i premijeru zadnje ekspedicije u potrazi za Otokom utopije koja se događala na ljeto 2022. u prisustvu poznatih hrvatskih performera i internacionalnih istraživača u sklopu Almissa Open Art Festivala u Omišu gdje je Marković polemizirao važnost prirodnih resursa u službi samo-održive energije.
Izložba umjetnika Marka Markovića „Otoci utopije“ otvorit će se u Art radionici Lazareti u Dubrovniku 7.10. u 19h i ostaje otvorena do 21.10.2022.
Photo credits: Matilde Igual Captevila

Info

Datum:
07.10.2022.
Vrijeme:
19:00 - 21:00
Događanje kategorije:
, ,

Organizator

Art radionica Lazareti
Telefon:
+385 (0)20 324 633
Email:
arl@du.t-com.hr
Website

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa
Skip to content