Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Otvorenje izložbe; Noemi Čotić “Izolacija” – Galerija Otok

30.11.2023..18:00 - 20:00

Pozivamo vas u Galeriju Otok u četvrtak 30. studenog u 18 sati na otvorenje izložbe Noemi Čotić “Izolacija”.
Likovni svijet Noemi Čotić, mlade dubrovačke umjetnice koja je diplomirala na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Splitu, jasno je strukturiran, uređen i konstruktivno mišljen.
I kada se izražava primarno trodimenzionalno, ali i kada ulazi u druge medije, rijetko ćemo u njenom radu iščitati istaknut narativni sadržaj. I sama će reći: Glavni cilj nije prenijeti poruku; gotovo nikad u mom radu to nije cilj.
Izložbom koju će nazvati Izolacija svoju stvaralačku misao kanalizirat će u, za nju novom mediju, akrilu na platnu i kolažu. Riječ je o slikama kojima gradi novu svijest o prostoru i vremenu. Ali prostoru koji nalazi unutar nje same, a kojega mi, promatrajući, pokušavamo sinkronizirati s našim iskustvom apstraktnog prostora. Mogli bismo reći da umjetnica prolazi kroz svojevrsni kibernetički proces, stvarajući određeni skup elemenata koji su međusobno povezani i ovisni jedan o drugom. Teme koje su u fokusu njenog interesa su čovjek, duh, forma,
geometrija,…, a koje na platnu ili papiru prevodi u boje, ritmove, omjere i zakone. Ništa tu nije slučajno.
Parafrazirajući ikoničnog umjetnika, zagovornika pokreta konkretne umjetnosti, Maxa Billa, reći ćemo da je to misao koja je postala oblik, a ti oblici su, kako on kaže, manifestacija temeljnih elemenata svijeta – slika, a ne kopija. Ta slika, kod Noemi, prikaz je ne jednog trenutka već cijelog introspektivnog procesa u kojemu će ona, sama sebi, osvještavati i analizirati svoja nutarnja stanja, osjećaje i podražaje. Ovdje, dakle, ne govorimo o dezintegraciji materijalnog svijeta, govorimo o integraciji duhovnih vrijednosti, materijalizaciji nematerijalnog. Pojavnost materijalnog svijeta koji nas okružuje, kao i bilo kakvi odnosi unutar njega, ne ulazi u interesnu sferu Noemi Čotić.
Ono što se ističe u njenim radovima, naročito u kolažima, ali i akrilima, je prostor. Upravo će nam taj element prostora omogućiti da uočimo određeni princip reda koji povezuje oblike i strukture na kartonima i platnima, a koji onda kod promatrača izazivaju određene osjećaje. Iako Noemi kaže da je stvaranje za nju duhovni proces u kojemu je promatrač svjedok od kojeg ne traži razumijevanje, ove apstraktne slike koje nam je predočila ne ostavljaju nas tek indiferentnim promatračima već komuniciraju univerzalnim, vizualnim jezikom, koji nam dozvoljava da i mi kontempliramo konturu prostora. „Slikarstvo je umjetnost, a umjetnost općenito nije nesvrhovito stvaranje stvari koje se rasplinjuju u prazno, nego svrhovita moć koja mora služiti razvitku i profinjenju ljudske duše – kretanju trokuta. Ona je jezik koji na samo sebi svojstven način govori duši o stvarima, jezik koji je za dušu svagdašnji kruh, jestiv samo u tom obliku.“ – zapisat će Vasilij Kandinski, pionir apstraktne umjetnosti, u svom teorijskom djelu O duhovnom u umjetnosti, koji neće ostati zanemaren u radu Noemi Čotić.
(Helena Puhara)
NOEMI ČOTIĆ
IZOLACIJA
GALERIJA OTOK
30. 11. – 15. 12. 2023.
Otvorenje izložbe: četvrtak, 30. 11. 2023. u 18 sati
Radno vrijeme Galerije: PON – PET; 11 – 18 h
Postav izložbe: Noemi Čotić i Slaven Tolj
Tehnički postav: Nikša Vukosavić

Info

Datum:
30.11.2023.
Vrijeme:
18:00 - 20:00
Događanje kategorije:
, ,

Organizator

Art radionica Lazareti
Telefon:
+385 (0)20 324 633
Email:
arl@du.t-com.hr
Website

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa
Skip to content