Loading Događanja

« Sva Događanja

  • Ovo događanje je prošlo.

Otvorenje izložbe “Prvo ratno kino Apollo” Milomira Kovačevića Strašnog u Art radionici Lazareti

07.06..20:00 - 22:00

U petak, 7. lipnja u 20 sati u prostoru Art radionice Lazareti otvorit ćemo izložbu “Prvo ratno kino Apollo” Milomira Kovačevića Strašnog.
Izložba je posvećena obilježavanju 30 obljetnice prvog sarajevskog ratnog kina pokrenutog u februaru 1993. godine u prostoru Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.
“Unatoč izazovnim okolnostima, ovo kino pružalo je očajnički potrebno osvježenje stanovnicima koji su izdržali troipogodišnju opsadu. Kino, smješteno u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, uvijek je bilo prepuno ljudi, bez obzira na rizike koje bi preuzimali da bi do njega stigli usred snajpera i granatiranja. Umjesto novca, koji je predstavljao rijetkost za vrijeme opsade, simbolična cijena ulaznice za kino bila je jedna cigareta. S obzirom na nedostatak električne energije u gradu, kino je radilo na agregatu, a filmovi su se prikazivali putem VHS kaseta koje su prijatelji donosili u grad, jer su predstavljale rijetku vezu sa onim šta se dešava u vanjskom svijetu, pogotovo u smislu kulture i umjetnosti. Zahvaljujući širokoj podršci međunarodne filmske zajednice, različiti filmski programi i retrospektive velikih festivala poput Edinburga i Locarna održavani su neprekidno od februara 1993. do decembra 1995. godine, što je 1995. i dovelo do osnivanja Sarajevo Film Festivala kakvog ga poznajemo danas.”
Bit će nam drago ugostiti vas i družiti se s vama.
Vidimo se u petak 7. lipnja u 20 sati u lađi 10!
Izložbu suorganiziraju i produciraju: Art radionica Lazareti, Sarajevo Film Festival i “Obala Art Centar” Sarajevo.
Izložba je jedna od aktivnosti u sklopu programa posvećenog 35 godina rada Art radionice Lazareti.

Info

Datum:
07.06.
Vrijeme:
20:00 - 22:00
Događanje kategorije:
, , , ,

Organizator

Art radionica Lazareti
Telefon:
+385 (0)20 324 633
Email:
arl@du.t-com.hr
Website

Lokacija

Lazaret
DUBROVNIK, Dubrovačko - neretvanska županija 20000 Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Mapa
Skip to content