Manifestacija „Kršćansko lice kulture“ bit će otvorena u ponedjeljak, 9. ožujka u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u 19.30 sati, a otvorit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na otvaranju će nastupiti župni zbor sv. Cecilije iz Jelse s dirigentom Slavkom Reljićem a izvest će Reljićev oratorij „Za križen“, skladan na temelju korizmenog pučkog pjevanja otoka Hvara.

prvom tjednu manifestacije planirana su još dva događaja.

U srijedu, 11. ožujka u 19.30 sati u Biskupskoj palači u Dubrovniku predavanje “Sveti prostori dubrovačkih kuća u srednjovjekovlju”, održat će dr. sc. Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U petak, 13. ožujka u 19.30 sati također u Biskupskoj palači bit će priređena večer duhovne poezije „Pod križem“ na kojoj će članovi Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik čitati svoju autorsku poeziju na temu muke Kristove, a između pjesama bit će izveden program hrvatskih pučkih korizmenih napjeva.

Drugi tjedan manifestacije „Kršćansko lice kulture“ donosi pet događanja.

U ponedjeljak, 16. ožujka u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. bit će predstavljen projekt „Edukativno-istraživačkih radionica Gradske župe i Filozofskog fakulteta u Zagrebu o obradi arheoloških nalaza ispod katedrale i Bunićeve poljane“, povodom pet godina od njegove uspostave. Projekt će predstaviti dr. sc. Maja Zeman i Ivan Viđen, dipl. pov. um..

U srijedu, 18. ožujka u 19.30 sati u crkvi sv. Blagovještenja u Dubrovniku prigodni koncert izvest će zbor „Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ koji djeluje pri sabornom hramu (konkatedrali) sv. Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

U petak, 20. ožujka je tradicionalna Noć crkvenih muzeja. U besplatan obilazak crkvenih muzeja u Gradu krenut će se u 18.30 sati predstavljanjem nekih sadržaja Moćnika katedrale i Biskupske palače, u 19.30 bit će stručno vođenje u franjevačkom samostanu, a u 20.30 u dominikanskom samostanu.

Subota, 21. ožujka posvećena je filmu. U 20 sati u kinu Visia bit će prikazan film „Skriveni život“ temeljen na istinitoj priči o Austrijancu koji je zbog svoje katoličke vjere odbio uzeti oružje u ruke za Hitlerovu Njemačku te je zbog toga završio u zatvoru.

Nedjelja, 22. ožujka vodi posjetitelje u crkvu Svetog Križa u Gružu gdje će korizmeni koncert „Mysterium Paschale“ u 19 sati održati Mješoviti zbor sv. Križa pod vodstvom profesorice Marije Brčić.

Treći tjedan nove manifestacije nudi posjetiteljima čak osam kulturnih događaja.

U ponedjeljak, 23. ožujka u 19:30 sati u dvorani Ivana Pavla II. bit će priređen razgovor o knjizi „Vi ste prijatelji moji“, autora fra Ante Vučkovića koja donosi tekstove koji tvore jezgru duhovnih vježbi za svećenike. U razgovoru će sudjelovati Mirjana Žeravica, prof., Ana Marčinko, don Marin Lučić te sam autor.

U utorak, 24. ožujka u 19:30 sati predavanje “Imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti!” će održati prof. dr. sc. Sanja Nikčević s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku.

Četvrtak, 26. ožujka donosi predavanje „Rafael i slika Madona della Sedia iz Biskupske palače“, povodom 500. obljetnice slikareve smrti. U Biskupskoj palači u 19.30 sati predavanje će održati dr. sc. Tanja Trška s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Denis Vokić s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Na korizmeni petak, 27. ožujka u 19 sati u katedrali Gospe Velike korizmenu meditaciju „Riječ i glazba“ priređuje Mješoviti katedralni zbor s voditeljicom prof. Majom Marušić. Naratorica će biti Ivana Lenert. Nakon koncerta u 21 sat u kinu Visia počinje projekcija igranog filma „Još uvijek vjerujem“, koji je nastao na temelju intimne ispovijesti glazbenika Jeremy Campa koji je s publikom podijelio neka svoja teška životna iskustva te drugima koji prolaze kroz slične situacije tako nastoji pomoći.

Subota, 28. ožujka donosi dva događanja. Prvo počinje u 18 sati u Biskupskoj palači, a riječ je o otvaranju izložbe „Smirna, zlato i tamjan“, u sklopu projekta „Suvremeni zvukovi dubrovačke baštine“. Uz Biskupsku palaču nalazi se crkva sv. Kuzme i Damjana u kojoj je predviđen prvi dio programa koji se zatim nastavlja u crkvama Gospe od Karmena i sv. Stjepana. U programu nastupaju Filip Merčep, glazbenik, umjetnički voditelj i producent, Ida Blažičko, kiparica, Alex Brajković,glazbenik, Luka Batista, glazbenik i Ivan Viđen, stručni voditelj. Svaka od tri odabrane crkve ima svoju temu koja se nastoji izvući iz povijesti i ambijenta svake od njih te prezentirati posjetiteljima. Tijekom sva tri dana trajanja izložbe bit će organiziran vođeni obilazak u najavljeno vrijeme.

Drugo subotnje događanje 28. ožujka počinje u 19.30 sati u katedrali Gospe Velike a riječ je o korizmenom koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Dirigent je Pavle Zajcev, a nastupit će Marija Meić, bariton i Martina Menegoni, mezzosopran.

Peta korizmena nedjelja 29. ožujka rezervirana je za pobožnost križnog puta padinama Srđa koja se moli od 1998. godine. Križni put će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Zatvaranje prve manifestacije „Kršćansko lice kulture“ bit će u ponedjeljak, 30. ožujka u 20 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku. Na zatvaranju će biti održan koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije kojeg tradicionalno priređuje Krešimir Magdić, a manifestaciju će zatvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Suorganizatori manifestacije su Dubrovački simfonijski orkestar, Kinematografi Dubrovnik, Matica Hrvatska – Ogranak Dubrovnik, Župa Gospe Velike – Grad, Župa sv. Križa – Gruž i Srpska pravoslavna općina Dubrovnik, a medijski pokrovitelji: Dubrovački vjesnik i Dubrovačka televizija.